sreda

Skriti knjižni zakladi


V organizaciji Društva bibliotekarjev Maribor

ter v sodelovanju z Mariborsko knjižnico in

Založbo Tuma

predstavitev knjige mag. Stanislava Bahorja,
v četrtek, 11. februarja 2010,

SKRITI KNJIŽNI ZAKLADI

- PISNA DEDIŠČINA SAMOSTANSKIH IN CERKVENIH KNJIŽNIC V SLOVENIJI.


v Svečani dvorani Rotovž na Rotovškem trgu 1 v Mariboru.

Monografija je izjemno in prelomno delo s področja slovenske kulturne dediščine, saj seznani bralca s prvim pregledom knjižnic samostanskih redov, s prvim pregledom dragocenih rokopisov in tiskov ter s prvo objavo več kot desetletne raziskave NUK-a.
Gre za edinstveno knjižno izdajo, v kateri bodo prvič na enem mestu predstavljene vse naše samostanske knjižnice, cerkveni redovi v Evropi in na naših tleh, dragoceni rokopisi, dolga leta nedostopni javnosti.
Obsežno, pregledno in izčrpno so obravnavani vsi starejši in mlajši uboštveni redovi in samostani na Slovenskem. Predstavljena sta nastanek in življenje samostanskih knjižnic na Slovenskem, ki hranijo gradivo, nastalo tudi pred letom 1800, podrobneje so opisane tiste, ki še danes hranijo historično gradivo, našo pisno kulturno dediščino neprecenljive vrednosti.

Avtor monografije, mag. Stanislav Bahor, strokovnjak s področja bibliotekarstva, se področju samostanskih knjižnic posveča dobro desetletje. Pričujoče delo je rezultat njegovih raziskovanj. S fotoaparatom in veliko mero potrpežljivosti se je podal od samostana do samostana in odkril skrita bogastva, ki vse prepogosto hirajo zaradi neprimernih pogojev hrambe. Predvsem zato, da bi skritim knjižnim zakladom vdihnil novo življenje, je nastala ta knjiga.




Ni komentarjev:

Objavite komentar