sreda

Strokovna ekskurzija v Zagreb

OGLED KNJIŽNICE FILOZOFSKE FAKULTETE IN MUZEJA SUVREMENE UMETNOSTI

Društvo bibliotekarjev Maribor na ogledu dveh pred kratkim odprtih izobraževalnih in kulturnih institucij v Zagrebu: Knjižnice Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu in Muzeja suvremene umjetnosti.
četrtek, 18. marec 2010 in četrtek, 15. april 2010


KNJIŽNICA FILOZOFSKOG FAKULTETA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU – Otvoritev knjižnice marca 2009 je bila označena kot eden najpomembnejših dogodkov za fakulteto in zagrebško univerzo. Druga največja hrvaška knjižnica se razprostira na 8.500 m2 v osmih etažah. Istočasno lahko sprejme 750 uporabnikov, več kot 200 študijskih mest pa je opremljenih z računalniki. Knjižnica je prvenstveno namenjena študentom Filozofske fakultete ter drugim študentom zagrebške univerze.



MSU – MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI v Zagrebu je bil ustanovljen leta 1954 s ciljem zbiranja in predstavljanja sodobne umetnosti. Do nedavnega se je nahajal v starem delu mesta Gradnja nove stavbe MSU-ja v Novem Zagrebu se je zaključila konec 2009. Avtor arhitekture arhitekt Igor Franić je zgradbo na eni glavnih prometnic med novim in starim delom Zagreba projektiral s spoštovanjem tradicije funkcionalistične arhitekture. Severna stran muzeja se odpira proti mestnemu parku, k jezeru Bundek, kjer so predvidene razstave na prostem. Pritličje je v celoti namenjeno raznovrstnim vsebinam za obiskovalce Razstavni prostori se nahajajo v treh nadstropjih, s svojo različnostjo pa omogočajo fleksibilen odnos stalnih in občasnih postavitev ter ponujajo različne možnosti za realizacijo zahtevnih projektov.


Ni komentarjev:

Objavite komentar