torek

Izlet k Šavrinkam v Istro - ODPADE



IZLET K ŠAVRINKAM V ISTRO

V »Šavriniji«, zaledjem Istre, med Črnim Kalom, Slavnikom, reko Dragonjo in morjem so nekoč živele Šavrinke, dekleta in žene, imenovane tudi jajčarice, ki so pred sto leti in več otovorjene z več sto jajci v košari, pobranimi v notranjosti Istre, tovorile z oslički ali peš v Trst jajca, jih tam prodajale, kupile naročeno in to prinesle naročnicam v zaledju danes slovenske in hrvaške Istre, ki je bila nekdaj skupaj s Trstom del Avstro-Ogrske. V posel so jih vpeljale mame, babice, sestre, tete, ... S tem so se ukvarjale vse do poroke, če pa je bila revščina velika tudi dlje.  

 

sobota, 27. september

 

Odhod avtobusa v jutranji urah iz Maribora. Vožnja na Primorsko, v slikovito zaledje slovenske Istre, v Šavrinska brda, kjer obiščemo vasici Kubed in Gračišče, ki veljata za center Šavrink – jajčaric. Najprej se ustavimo v vasi GRAČIŠČE, kjer nas v kulturnem domu sprejmejo Šavrinke in Šavrini v njihovih nošah in nam s skeči, glasbo ter plesom predstavijo življenje nekoč.  Nato se odpeljemo do KUBEDA, kjer se sprehodimo do razglednega stolpa in uživamo v lepi istrski okolici. Sledi obisk HRASTOVLJA, kjer na griču nasproti cerkve stoji kip Šavrinke, delo kiparja Jožeta Pohlena, ki ga je leta 1990 podaril Istri (doplačilo za notranji ogled cerkve).  Ker bo čas kosila se v Krkavčah najprej sprehodimo do gostišča. Sledi ogled vasi, ki velja za eno najstarejših v slovenski Istri. Ponaša se z značilno istrsko arhitekturo in strnjenimi kamnitimi hišami številnih zanimivih detajlov (klesani kamni, stopnišča, črna kuhinja). Sprehod po ozkih ulicah do cerkve sv. Mihaela. Še ogled »krkavšega kamna«, ki naj bi nastal v 1. stol. pr.n.št. in bil keltskega izvora. Teorije v zvezi njegovim nastankom, kot tudi z njegovim namenom so različne, vsekakor pa naj bi imel obredni namen. V nadaljevanju odkrivamo tradicijo oljarstva na Primorskem. Obiščemo oljkarja, kjer spoznamo starodavni postopek pridobivanja oljčnega olja, v moderni oljarni pa spoznamo oljkarje pri delu. Seveda ga bomo tudi poskusili, se naučili prepoznati kvalitetno oljčno olje in ga imeli priložnost tudi kupiti, če bo čas in letina primerna. Preostane nam le še povratek proti domu kamor prispemo v večernih urah.

Med potjo nam bo kolegica Darka Tancer-Kajnih skušala približati literaturo Marjana Tomšiča, ki je mladost preživel v Račah, največ literarnega navdiha pa je  našel v slovenski Istri, kjer živi že več desetletij. Njegovi romani in kratka proza o šavrinkah in aleksandrinkah so prejeli več priznanj, zelo priljubljeni pa so tudi pri bralcih.

 

CENA: 49 EUR (45 oseb), 59 EUR (35 oseb)                                                                

Cena je izračunana avgusta 2014.

 

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine in parkirnine, kulturni program Šavrink,  obisk vasi Krkavče z lokalnim vodnikom in obisk oljarne, kosilo, strokovno vodstvo, organizacija in izvedba izleta, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila: obisk cerkve v Hrastovljah 2 EUR.

Način plačila: 20 EUR ob prijavi, preostanek pred odhodom.

Odstopnina: 3 EUR  (v primeru dokumentirane višje sile).

Vljudno vabljeni!